De Werkplaats van Werkplaats Duits

Nieuws uit de Werkplaats – het LAB

Ik vind het spannend om nieuwe trends, inzichten, veranderingen op het gebied van taalonderwijs te volgen en toe te passen.

Veel kun je in theorie aan je bureau bedenken en ontwerpen en … geweldig vinden. Het belangrijkste is echter om het in de praktijk te toetsen. Werkt het? Of werkt het niet? Dat zijn uiteindelijk de toetsstenen, die het succes van een nieuwe aanpak garanderen en mij de moed geven de ingeslagen weg te vervolgen.

Hier is dus de echte werkplaats, het lab, waar ik graag met jullie – klanten, collega’s, geïnteresseerden – ideeën wil delen, nieuwe oefeningen wil laten zien of nieuwe methodes wil uitproberen.

Fouten maken of: Je kapmes in taalverwerving.

In NRC van 11 juni 2021 verscheen onder het kopje “Intelligent falen: zo doe je dat“ een kort stukje van Ben Tiggelaar over een webinar met Harvard prof Amy Edmondson, waarin zij in een praktische taxonomie drie soorten falen presenteerde. Dat heeft mij geïnspireerd om weer eens na te denken over de functie van fouten […]

Willkommen!

Taal is muziek, of: Surfen op de klank

Het is zo vanzelfsprekend, dat we het vaak vergeten: Taal is niet alleen inhoud en betekenis. Taal is ook klank, ritme, melodie.  Wat we willen zeggen bedenken we met onze hersenen. Maar dat we het daadwerkelijk zeggen, dus dat we het naar buiten brengen, dat iemand anders het kan horen en begrijpen, daarvoor hebben we […]

De Vrolijke Duitse Paasquiz

Laden…